Nieuwsbrief 2012 n°1

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste mensen,

Het nieuwe jaar is nog maar net van start en we zijn alweer in de maand mei aanbeland.  Ook in het project  ‘Keur Tippi Senegal’ gaat de tijd snel!

 

 

In België :


We zijn zeer vereerd onze “peter” van Keur Tippi bekend te maken:
Mbaye Leye van eerste klasse voetbalploeg Zulte-Waregem.
Mbaye zal ons helpen met het bekendmaken van ons project, de organisatie van ons Senegalees feest en zal ons verder wegwijs maken in Senegalese instituties en gebruiken.
Bedankt Mbaye voor je engagement!!

 

De teamleden van Keur Tippi zijn ook bezig in verschillende scholen om geld in  te zamelen.  Hieronder enkele beelden van de scholen :

 

 

1.  Miet legt het project uit in de Middelbare school Sint Barnum te Roeselare.

 

 

 

2 . Senegalweek in vrije basisschool Sint-Vincentius te Lendelede


In februari organiseerde Miet samen met haar collega’s een Senegal-week voor alle kleuters.

Ze staken elk op hun eigen niveau dingen op over Senegal: over de kledij, het eten, het verkeer, de scholen, de mensen, de dieren, de huizen, enzovoort.

Aan de hand van een verhaal leerden de kinderen ook dat er eigenlijk veel mama’s zijn die niet kunnen lezen en schrijven. Dat deze mama’s dus ook geen verhaaltjes kunnen voorlezen voor het slapengaan, de brieven van school niet kunnen lezen, niet in het heen-en-weer-schriftje kunnen schrijven... De kleuters kwamen tot het besluit dat dit eigenlijk niet fijn moet zijn en ze besloten dat ze de mama’s uit Senegal willen helpen. Maar hoe? ‘Ze mogen bij ons naar school komen!’ of, ‘Bij ons in de klas, want wij kennen al letters!’ of ‘We kunnen een spaarpot maken. En dan kunnen ze een school bouwen voor mama’s!’

Zo gezegd zo gedaan! Iedereen maakte een spaarpot tijdens de Senegalweek. Op het einde van de week nam elke kind zijn spaarpot naar huis om wat centjes in te zamelen.
Dapper met hun spaarpot in de hand, gingen de kleuters op pad. Ze zamelden uiteindelijk allemaal samen 9,5 kilo centjes in. Dit is goed voor 403,10 euro! Daarmee kan Keur Tippi zeker 400 bakstenen kopen om te bouwen aan ‘die school voor de mama’s’!

 

3. Senegalese week in De Ark in Oekene van 19 tot 30 maart

Jozefien staat in het 3de kleuter van deze school en nam het initiatief om dit project uit te werken. Hoofdzakelijk was het project bedoeld voor de lagere afdeling. De periode was ideaal gelegen, waardoor we het gebeuren konden koppelden aan broederlijk delen.

De eerste graad (1ste en 2de leerjaar) werkte gedurende twee weken rond:  kledij en eten in Senegal.

 

 

De tweede graad (3de en 4de leerjaar) werkte rond: huisvesting in Senegal, thee ceremonie.

De 3de graad (5de en 6de leerjaar) werkte rond: rol van de vrouwen, onderwijs, plaatselijke taal.

 

 

 

 

 

 

 

Op donderdag 29 maart vond een Senegalese workshopnamiddag plaats.
Initiatie Djembé – Kledij maken – Afrikaanse dans – Afrika leeft – Sierraden maken – Afrikaanse maskers uit klei – Speelgoed maken uit afval – Senegalese liederen
Hieronder zie je enkele sfeerbeelden.

 

Op vrijdag 30 maart sloten we het mondiale project af met een solidair maal ten voordele van ons project Keur Tippi. Daarbij werden per klas of graad de verzamelde centjes officieel overhandigd. Het is duidelijk dat iedereen zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan ons project. Ze ondernamen allerhande initiatieven om ons project te steunen zoals: paaseitjesverkoop op de markt, paaskonijnen beplakken met eurocentjes, sponsorloop, paaseieren zoektocht, fruitverkoop, Vlaamse kermis,…

Ook het 6de heeft samen met de vormselwerking van Oekene een deel van de opbrengsten van hun ontbijtpakketten geschonken aan Keur Tippi.

Het totale bedrag van De Ark in Oekene samen met de vormselwerking bedraagt 758.88 euro

Alvast bedankt voor jullie schitterende acties en medewerking aan ons project.

 

4. Gemeenteschool "De Beukennoot" in Vichte

Net als vorig jaar, konden wij ook dit jaar terug op de school "De Beukennnoot" rekenen. Bedankt voor uw bijdrage

 

Financieel luik

Ondertussen hebben we ook al een raming kunnen maken wat de school ons zal kosten.

De kosten voor het verwerven van de grond en het oprichten van het gebouw zijn geraamd op: 57.350,77€

Hierin zijn volgende zaken vervat: de fundamenten, betonplaat, metselwerk, riolering, timmerwerk, vloeren, sanitair, schilderwerk, elektriciteit, plakwerk en omheining.

Dit bedrag is exclusief binnenafwerking en het didactische materiaal voor de school.

Ondertussen hebben we al op onze rekening een bedrag van  7.753,28 euro

Dit bedrag is samengesteld uit persoonlijke giften, de verkoop van juwelen, de opbrengst van het Senegalees feest 2011, subsidiebijdragen van de gemeenten Anzegem en Waregem, de opbrengsten van broederlijk delen acties in scholen en missievieringen (Groot-Anzegem).

De gelden op de rekening van Keur Tippi worden enkel gebruikt voor de bouw van de  school. De vervoerkosten en vluchten naar Senegal van de leden van de VZW worden door de leden zelf betaald. Zo ben je zeker dat het bedrag dat je schenkt aan de VZW volledig wordt gebruikt voor de school.

 

In Senegal :

 

Ons verhaal met betrekking tot de grond heeft een heel andere wending gekregen. In de laatste update kondigden we aan dat de school op overheidsgrond gebouwd zou worden. Dit blijkt echter een aantal onzekerheden met zich mee te brengen. Zo zou het in de toekomst kunnen voorvallen dat onze zeggenschap over het gebouw zou verdwijnen. Daarom hebben we besloten om een eigen terrein aan te kopen met de VZW.

We hebben een terrein aangekocht van 400 m2 voor de prijs van 10.000,00 euro.  De verkoopsovereenkomst is getekend.

 

Planning 2012:

 

1. Graag zouden we in november met de fundamenten starten. Om deze kost te dragen, organiseren we terug een feest, Damay dem Keur Tippi 2.

Ons tweede Senegalees feest komt er ook aan. Noteer alvast de datum in uw agenda: zaterdag 29 september 2012

 

2. Voor 2013 denken we er aan om een bouwkamp te organiseren.
Zo kunnen we de school bouwen met Belgische en Senegalese vrijwilligers.
Dit bouwkamp blijft voorlopig bij een idee, we moet dit nog volledig uitgewerken. Wie hieromtrent advies heeft, mag ons steeds contacteren.
Ook wie interesse heeft om deel te nemen, mag het zeker laten weten.


3. De bouw van de school  wordt volledig door de VZW Keur Tippi gefinancierd. Indien u ons wilt steunen, kunt u uw bijdrage storten op het volgende rekeningnummer
BE64 6528 1667 8852 op naam van VZW  Keur Tippi Senegal , waarvoor wij u van harte danken.

 

Groeten,

Het team van Keur Tippi

Sponsors

Dank aan

Keur Tippi Steun

vzw Kontinenten

Ons project wordt eveneens ondersteund door vzw Kontinenten uit Kortrijk, waarmee wij een samenwerkingsovereenkomst hebben afgesloten en die eveneens verantwoordelijk is voor het uitschrijven van fiscale attesten voor ons project.

Meer info vind je hier

Deel dit bericht