Home

Nieuwsbrief 2017

Een terugblik op 2017 

 

 

 

Beste mensen,


we zijn alweer een jaar verder en ja, we hebben weer heel wat te vertellen.
Opnieuw zijn we heel trots over de zeer positieve vooruitgangen in zowel Senegal als België. 

Laat u in deze nieuwsbrief helemaal onderdompelen en geniet met ons mee!

 

Senegal

 

We hebben grond gekocht!

Ja, u leest het goed, we hebben grond aangekocht en breiden uit! Door het succes van de school wordt de polyvalente zaal waar Franse les en de naailessen gegeven worden wat krap. Daarom hebben we vlakbij grond gekocht waarop we 8 traditionele klaslokalen willen bouwen. Hier zouden we dan theoretische lessen kunnen geven. Op de andere campus zouden dan de praktijklessen doorgaan en zouden we de sociale onderneming vestigen. De vloerplaat in beton ligt er alvast.

   

Eigen uniformen:

In de vakantie hebben onze tweedejaars uniformen gemaakt. De eerste schooljaren hadden we schortjes van de Provincie West-Vlaanderen, maar nu schitteren onze leerlingen dus in deze eigen uniformen.

 


Proefwerk: Jurken ontwerpen:

Voor hun proefwerk, moesten de tweedejaars een jurkje ontwerpen voor meisjes van 8 à 10 jaar. Stoffen kiezen, knippen en naaien. Zoals u ziet, de resultaten waren prachtig!

 

 


Industriële naaihoek:

In juli hebben we een industriële naaihoek gemaakt. Hiervoor hebben we nieuwe naaimachines en een afboordmachine aangekocht en de bedoeling is dat de derdejaars deze machines leren gebruiken. Zo trachten we het schoolleven te laten overvloeien naar de werkvloer.

Hierdoor ontsprong ook het idee om een vierde jaar op te starten, waar we de nodige specialisatie geven aan de leerlingen en ze zo ook nog beter voorbereiden op het werkleven en het eventueel opstarten van een eigen zaak. In het vierde jaar leren ze, naast het verder ontwikkelen van het naaien, dan ook boekhouding en verkoop.

Daarnaast zal er ook gestart worden met een sociale onderneming in de vorm van een naaiatelier. Dit is financieel interessant, maar heeft vooral ook een zeer positieve sociale impact voor de vrouwen. Het is onder andere de bedoeling om veelgebruikte uniformen voor scholen, ziekenhuizen of andere openbare diensten in Senegal te gaan maken. Naast het naaien zullen de leerlingen ook helpen bij de uitbouw van de onderneming (stockbeheer, calculatie, administratie, de verkoop regelen …).  De opstart van deze sociale onderneming wordt voorzien rond oktober 2019. Momenteel wordt de wetgeving hieromtrent nagekeken.

Met deze sociale onderneming en het vierde jaar komen we dus tegemoet aan de missie en visie van Keur Tippi: een betere maatschappelijke positie voor deze vrouwen creëren. 

 

Klassenraden:

In juli waren er klassenraden met de directrice en de leerkrachten om het schooljaar af te sluiten. Ook de meters- en peters werden op de hoogte gehouden van de resultaten van het leerlingen en kregen de rapporten te zien!

 

 

België

Geld in het laadje:

Dankzij velen hun bijdrage, konden we weer heel wat geld inzamelen ten voordele van onze Senegalese vrouwen. Zo hadden we eind 2016 nog een verkoop van Marcel Vézien champagne met etiketten en capsules van Mbaye Leye.

                   

Hiernaast was er ook Berto28, een samenwerking tussen Restaurant Berto en Markt28 op de kerstmarkt in Waregem. Zij trakteerden de bezoekers van hun chalet op allerlei lekkers, wat 1.385,56 euro opbracht.

Tenslotte hield Hubert Goethals op 25 maart een verjaardagfeest voor zijn 65ste verjaardag en schonk hij samen met zijn vrouw Carine, de geschenken, maar liefst 5975,00 euro, aan Keur Tippi. 

Bedankt allemaal voor jullie inzet!

 

Infomoment voor het peter- en meterschap:

Op 17 februari 2017 hadden we een info-moment voor de peters en meters. Daar werd de stand van zaken in Senegal besproken, werden de boekhouding en reglementen van de school  uit de doeken gedaan en was er een vooruitblik naar de toekomst. Ook was er ruimte voor overleg en debat omtrent enkele vraagstukken over het omgaan met de leerlingen.  We keken ook samen naar een mooie film over de inleefreis van Gilbert Dejonghe.  Tussendoor waren er lekkere hapjes van Madga Deknock. Een gezellige leerrijke avond!

 

 

Vives:

Dit jaar zijn we gestart met een samenwerking met hogeschool Vives. Zo gaan er in maart 2018 4 studenten orthopedagogiek voor 3 maanden naar Mbour. Het doel is daar de vrouwen basishygiëne leren kennen en toepassen, hen informatie geven omtrent familieplanning en dus algemeen meewerken om hun ondergeschikte positie te verbeteren. Na het contacten leggen en veel luisteren naar de plaatselijke gebruiken en noden, zouden zij dan eerst in de school en de vrouwenbeweging deze thema’s kunnen aankaarten. Later kan dit uitgebreid worden naar het weeshuis, andere scholen, ziekenhuizen,…

          

 

O.L.V. Hemelvaartinstituut:

Dit jaar startten we ook een samenwerking op met het O.L.V. Hemelvaartinstituut in Waregem en de Stad Waregem. Dit voor minstens 3 jaar. Het eerste project is een uitwisseling in 2018. Van 22 t.e.m. 29 april komen 7 Senegalezen naar België op studiereis. Ze gaan onder andere naaien in het Hemelvaartinstituut en verschillende bedrijven, mode-ontwerpsters en een retouche-atelier bezoeken. De eerste voorbereidingen zijn alvast gestart. 

 

 

VTI Roeselare:

In de week van 9 tot 13 oktober is Dorine de leerlingen van het VTI Roeselare het verhaal van Keur Tippi gaan vertellen. Het enthousiasme om ook iets te doen voor de Senegalese vrouwen was groot. Daarom gaan de leerlingen iets organiseren. Met de opbrengst hiervan zouden we een graag een computerlokaal installeren in onze school. Tijdens het studiereis in april zullen de Senegalezen ook deze school bezoeken.

 

 

Inleefreis:

In november gingen 2 groepen elk een week naar Senegal op inleefreis. Daar werden ze volop ondergedompeld in de Senegalese cultuur en het dagdagelijkse leven met zijn vele geuren en kleuren. 


Geniet even mee met deze stukjes uit hun dagboek.

Inleefreis van 19/11 t.e.m. 26/11 door de ogen van Ann Deglas

 

“Op weg naar het schelpeneiland had ik ogen tekort. Wat een toestanden. Bedrijvigheid alom. Zoveel mensen die in de weer zijn. Handel, garages, meubelwinkels, metaalnijverheid, enz…Maar alles lijkt mij heel chaotisch. Ik denk dat ik een tweede harde schijf nodig heb om alles op te slaan. Maar ik zag ook mooie projecten zoals aanleg van nieuwe wegen, waterleiding en nieuwe electriciteitspalen. Op de terugweg heb ik even nagedacht. Hebben wij geluk dat we in Belgie geboren zijn en niet in Senegal? Ik weet het zo nog niet want in Senegal zijn heel weinig depressieve mensen, kennen ze het woord burn out niet en komt zelfmoord bijna niet voor.”

 

“Na een deugddoende yogasessie van Malaika zijn we mentaal en lichamelijk klaar voor het bezoek aan de brousse. Dat was toch wat we dachten. De lokale taxi was zoals gewoonlijk zeer stipt en na een half uurtje werden we verwelkomd door een horde kinderen, op blote voetjes, die achter onze kar renden. Al onze wervels zaten terug op hun plaats, osteopaten hebben ze hier niet nodig. De hutten waren zeer primitief maar toch tamelijk netjes. Kinderen lopen kriskras door elkaar en willen ons aanraken. Voor ons en voor hen een hele belevenis. De situatie is in ons ogen schrijnend maar toch zie ik overal stralende oogjes na het krijgen van een lolly. Ja, ze zijn hier nog rap tevreden, een woord dat we te weinig gebruiken in ons Belgenlandje.”

 

” Nog nooit heb ik in één week zoveel geuren en kleuren gezien. Soms aangenaam, soms onaangenaam zoals gisteren op de visdrogerij, maar nooit zonder emoties.”


Inleefreis van 27/11 t.e.m. 3/12 door de ogen van Els, Petra en Hilde

“En dan is het tijd om naar ‘Keur Tippi’ te gaan waar we verwelkomd worden door de directrice Amsatou en meneer Diouf.  We krijgen een rondleiding in de school, de werking wordt uitgelegd, de trajecten die de leerlingen moeten afleggen worden besproken, de toekomstplannen worden voorgesteld.  Er is hier al enorm veel werk verzet ! De leerlingen zijn erg trots en dankbaar voor de kansen die ze krijgen dankzij dit project, dat is duidelijk! En als afsluiter kunnen we kennismaken met onze metekindjes!”

“Vandaag bezoeken we de medische post in de quartier. Hier kunnen zieke mensen terecht bij een dokter maar het is ook vooral de plaats waar de vrouwen komen bevallen. Een pasgeboren baby’tje ligt vredig ingebakerd bij de mama, in diezelfde kamer ligt een jonge vrouw met  weeën.  De bevallingskamer en verzorgingsruimte voor de baby is toch heel wat primitiever dan in onze westerse luxe ziekenhuizen.  Best confronterend…”

“Vandaag zijn we uitgenodigd bij Amsatou, de directrice van Keur Tippi, om samen met enkele vrouwen uit de quartier het traditionele gerecht ‘Thieboudienne’ klaar te maken. De ingrediënten van dit gerecht zijn uien, wortelen, kool, zoete aardappel, rijst, tomatensaus en vis. Dat wordt smullen! Wat een verrassing als we daar aankomen :  We mogen getuige zijn van een doopfeest. De baby is 5 dagen oud, maar heeft nog geen naam.  De imam en de mannen bidden, discussiëren en bepalen de naam van het kindje. De mama is hierbij niet aanwezig en heeft dus geen inbreng. Heel akelig is de rituele slachting van een geit als offer tijdens dit gebeuren… En dan … plots weerklinkt de naam ‘Mustafa’ !!!! Ondertussen gaan wij samen met de Afrikaanse vrouwen aan de slag om het eten klaar te maken…”

“Het was een fantastische reis! Het INLEVEN is geslaagd…”

 

 

 

Sponsors

Dank aan

Keur Tippi Steun

vzw Kontinenten

Ons project wordt eveneens ondersteund door vzw Kontinenten uit Kortrijk, waarmee wij een samenwerkingsovereenkomst hebben afgesloten en die eveneens verantwoordelijk is voor het uitschrijven van fiscale attesten voor ons project.

Meer info vind je hier

Deel dit bericht