Senegal

We hebben grond gekocht!

Mobirise

Ja, u leest het goed, we hebben grond aangekocht en breiden uit! Door het succes van de school wordt de polyvalente zaal waar Franse les en de naailessen gegeven worden wat krap. Daarom hebben we vlakbij grond gekocht waarop we 8 traditionele klaslokalen willen bouwen. Hier zouden we dan theoretische lessen kunnen geven. Op de andere campus zouden dan de praktijklessen doorgaan en zouden we de sociale onderneming vestigen. De vloerplaat in beton ligt er alvast.

Eigen uniformen

Mobirise

In de vakantie hebben onze tweedejaars uniformen gemaakt. De eerste schooljaren hadden we schortjes van de Provincie West-Vlaanderen, maar nu schitteren onze leerlingen dus in deze eigen uniformen.

Proefwerk: Jurken ontwerpen

Mobirise

Voor hun proefwerk, moesten de tweedejaars een jurkje ontwerpen voor meisjes van 8 à 10 jaar. Stoffen kiezen, knippen en naaien. Zoals u ziet, de resultaten waren prachtig!

Industriële naaihoek

Mobirise

In juli hebben we een industriële naaihoek gemaakt. Hiervoor hebben we nieuwe naaimachines en een afboordmachine aangekocht en de bedoeling is dat de derdejaars deze machines leren gebruiken. Zo trachten we het schoolleven te laten overvloeien naar de werkvloer.
Hierdoor ontsprong ook het idee om een vierde jaar op te starten, waar we de nodige specialisatie geven aan de leerlingen en ze zo ook nog beter voorbereiden op het werkleven en het eventueel opstarten van een eigen zaak. In het vierde jaar leren ze, naast het verder ontwikkelen van het naaien, dan ook boekhouding en verkoop.

Mobirise

Daarnaast zal er ook gestart worden met een sociale onderneming in de vorm van een naaiatelier. Dit is financieel interessant, maar heeft vooral ook een zeer positieve sociale impact voor de vrouwen. Het is onder andere de bedoeling om veelgebruikte uniformen voor scholen, ziekenhuizen of andere openbare diensten in Senegal te gaan maken. Naast het naaien zullen de leerlingen ook helpen bij de uitbouw van de onderneming (stockbeheer, calculatie, administratie, de verkoop regelen …). De opstart van deze sociale onderneming wordt voorzien rond oktober 2019. Momenteel wordt de wetgeving hieromtrent nagekeken.
Met deze sociale onderneming en het vierde jaar komen we dus tegemoet aan de missie en visie van Keur Tippi: een betere maatschappelijke positie voor deze vrouwen creëren.

Klassenraden

Mobirise

In juli waren er klassenraden met de directrice en de leerkrachten om het schooljaar af te sluiten. Ook de meters- en peters werden op de hoogte gehouden van de resultaten van de leerlingen en kregen de rapporten te zien!

België

Geld in het laadje

Mobirise

Dankzij velen hun bijdrage, konden we weer heel wat geld inzamelen ten voordele van onze Senegalese vrouwen. Zo hadden we eind 2016 nog een verkoop van Marcel Vézien champagne met etiketten en capsules van Mbaye Leye.

Mobirise

Hiernaast was er ook Berto28, een samenwerking tussen Restaurant Berto en Markt28 op de kerstmarkt in Waregem. Zij trakteerden de bezoekers van hun chalet op allerlei lekkers, wat 1.385,56 euro opbracht.

Mobirise

Tenslotte hield Hubert Goethals op 25 maart een verjaardagfeest voor zijn 65ste verjaardag en schonk hij samen met zijn vrouw Carine, de geschenken, maar liefst 5975,00 euro, aan Keur Tippi.

Bedankt allemaal voor jullie inzet!

Infomoment voor het peter- en meterschap

Mobirise

Op 17 februari 2017 hadden we een info-moment voor de peters en meters. Daar werd de stand van zaken in Senegal besproken, werden de boekhouding en reglementen van de school uit de doeken gedaan en was er een vooruitblik naar de toekomst. Ook was er ruimte voor overleg en debat omtrent enkele vraagstukken over het omgaan met de leerlingen. We keken ook samen naar een mooie film over de inleefreis van Gilbert Dejonghe. Tussendoor waren er lekkere hapjes van Madga Deknock. Een gezellige leerrijke avond!

Vives

Mobirise

Dit jaar zijn we gestart met een samenwerking met hogeschool Vives. Zo gaan er in maart 2018 4 studenten orthopedagogiek voor 3 maanden naar Mbour. Het doel is daar de vrouwen basishygiëne leren kennen en toepassen, hen informatie geven omtrent familieplanning en dus algemeen meewerken om hun ondergeschikte positie te verbeteren. Na het contacten leggen en veel luisteren naar de plaatselijke gebruiken en noden, zouden zij dan eerst in de school en de vrouwenbeweging deze thema’s kunnen aankaarten. Later kan dit uitgebreid worden naar het weeshuis, andere scholen, ziekenhuizen,…

O.L.V. Hemelvaartinstituut

Mobirise

Dit jaar startten we ook een samenwerking op met het O.L.V. Hemelvaartinstituut in Waregem en de Stad Waregem. Dit voor minstens 3 jaar. Het eerste project is een uitwisseling in 2018. Van 22 t.e.m. 29 april komen 7 Senegalezen naar België op studiereis. Ze gaan onder andere naaien in het Hemelvaartinstituut en verschillende bedrijven, mode-ontwerpsters en een retouche-atelier bezoeken. De eerste voorbereidingen zijn alvast gestart.

VTI Roeselare

Mobirise

In de week van 9 tot 13 oktober is Dorine de leerlingen van het VTI Roeselare het verhaal van Keur Tippi gaan vertellen. Het enthousiasme om ook iets te doen voor de Senegalese vrouwen was groot. Daarom gaan de leerlingen iets organiseren. Met de opbrengst hiervan zouden we een graag een computerlokaal installeren in onze school. Tijdens het studiereis in april zullen de Senegalezen ook deze school bezoeken.

Inleefreis

In november gingen 2 groepen elk een week naar Senegal op inleefreis. Daar werden ze volop ondergedompeld in de Senegalese cultuur en het dagdagelijkse leven met zijn vele geuren en kleuren.
Geniet even mee met deze stukjes uit hun dagboek.

Mobirise.com